2016 m. lapkričio 11 d., penktadienis

Ar sakyti vaikams, kad tėvelis „vaikšto į kairę“?


Arūno Maniušio nuotr.
Vienareikšmio atsakymo negali būti, nes skirtingos šeimos, skirtingi tėvai, skirtingi vaikai, skirtingos situacijos.  Visų pirma svarbiausia žiūrėti vaikų naudos.  Ir vis tik verta pakalbėti šia tema, nes į ją dėmesį atkreipė net keliose konsultacijose iškilusios klientų problemos.  Neaprašinėsiu, darbo eigos, tik pakviesiu skaitytojus susipažinti su vienu atveju.

Kad tik vaikas turėtų tėvą
Santykius tarp vyro ir žmonos jau keletą metų iš eilės, švelniai tariant, galima pavadinti nesusipratimu.  Vyras kairėje turi ne tik meilužę, bet ir 3 metų vaikelį nuo jos.  Žmona tai žino, tačiau pamynusi bet kokį išdidumą, visomis išgalėmis stengiasi išlaikyti savo vaikui tėvą.  Vyriškis taip ir blaškosi tarp dviejų moterų: tai su viena gyvena, tai su kita. 
Tėvelio paklydimai yra kruopščiai slepiami nuo 7 metų dukrytės. Mama kreipėsi į mane dėl didžiulės įtampos, kuri jos nepalieka net naktį, dėl tokių stiprių pykčio, įniršio priepuolių, kad net žandikaulį sutraukia. Paaiškėjo, kad vyras neseniai pradėjo ja manipuliuoti, grasindamas papasakoti dukrai, kad ji turi broliuką.
Į klausimą, ko nori moteris, iš pradžių ji net negalėjo atsakyti.  Išsilavinusi klientė puikiausiai suprato, kad su vaiko tėvu, net grįžus jam į šeimą, ji tikrai nepatirs laimės.  Jos žodžiais, stengėsi dėl vaiko.

Vaikas jaučia, net nežinodamas
Didžiausią rūpestį jai kėlė dukra, santykiai su kuria darėsi vis labiau įtempti.  Savaime suprantama, kad mamos vidinė įtampa ir  nerimas negalėjo likti mergaitės nepastebėti. Natūralu, kad vaikas jaučia, jog kažkas negero vyksta tarp mamos ir tėčio, tačiau nesupranta kas, ir tai didina joje įtampą.  Ne be reikalo juk sakoma, kad baimės akys didelės. 
Be abejo, moteris nėra pajėgi ilgai kontroliuoti paslapties saugojimo.  Galima tik įsivaizduoti, kaip jausis mergaitė, sužinojusi tiesą. (Su kliente sumodeliavom tokią situaciją, ir moteris pamatė dukrytę supykusią ant jos ir atsitolinusią).  Ir tokia vaiko reakcija būtų natūrali. 

Kategoriškos išvados visam gyvenimui
Kaip jau minėjau, mergaitė nesąmoningai supranta, kad ją tėvai apgaudinėja, ir jis stengsis sužinoti, kas darosi arba paslaptis bus atskleista netikėtai.  Kokią išvadą tokiu atveju sugebės padaryti vaikas?  O gi – kategorišką:  jei negaliu pasitikėti pačiais artimiausiais žmonėmis, vadinasi šiame pasaulyje negaliu pasitikėti niekuo. Tokia nuostata ne tik dar labiau komplikuos mamos ir dukters santykius, bet ir neigiamai atsilieps visam mergaitės tolesniam gyvenimui.

Kas bus, jei mama pasakys vaikui tiesą?
Su kliente mes sumodeliavom ir galimą tiesos atskleidimo atvejį.  Mergaitė ir dabar supyko ir netgi nuėjo viena verkti, tačiau vėliau sugrįžo pas mamą. Jai buvo skaudu, tačiau, kas svarbiausia, išliko jos pasitikėjimas mama. Beje, tęsiant psichotechniką, mergaitė dar labiau priartėjo prie mamos.  Ir dar vienas neplanuotas dalykas atsitiko konsultacijos metu – moteris „paleido“ vyrą ir pradėjo kalbėti apie naujo gyvenimo draugo suradimo galimybę. 

Kaip pasakyti?
Svarbu rasti tinkamą momentą.  Negalima sakyti sergančiam vaikui arba, kai jis dėl ko išgyvena, o taip pat pranešti kaip bausmę.  Reikėtų paaiškinti paprastai, prieinamai vaikui, kaip įmanoma ramesniu tonu. Supraskit, kad vaikas dėl to išgyvens įvairiausius jausmus.  Priimkit jo pyktį, liūdesį, nusivylimą, bejėgiškumą ir kitus išgyvenimus, kurie tokioje situacijoje yra natūralūs ir suprantami.
Būtina vaiką nuraminti, kad dėl tėvų santykių jis nėra kaltas, paaiškinti, kad tiesiog kartais taip nutinka.  Svarbu pasakyti, kad mama (ir tėtis) jį myli ir visada mylės. 
Tai bus nelengvas etapas vaiko gyvenime, tad jokiu būdu nedera jo apsunkinti kaltinimais sutuoktiniui. Galima pasidalinti ir savo jausmais, susijusiais su tuo įvykiu, bet nepersistengti, kad vaikas neužsikrautų atsakomybės (būna ir taip) dėl jūsų savijautos.  Būkite kartu su vaiku, savais ir jo jausmais.  Toks bendras išgyvenimas jus suartins.  Bet svarbiausia tai, kad vaikas nepraras pasitikėjimo savo mama.
Linga

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą