2016 m. lapkričio 21 d., pirmadienis

Kaip dar vienas kavos puodelis pasitarnauja prokrastinacijai


Lingos Švanienės nuotr.
Štai tokį informatyvų servetėlių laikiklį "pagavau" savo mobilaus telefono fotoaparatu vienoje kavinukėje. Jis kalba apie kavos gėrimo teikiamą naudą. Labai nustebau perskaičiusi, kad mano taip mėgstamas gėrimas palaiko prokrastinaciją, kitaip tariant, atidėliojimą. Apačioje kairėje parašyta: "great for procrastinating".
Tikra tiesa, kavos gėrinėjimai labai padeda atitolinti sudėtingo ir nelabai malonaus darbo pradžią. Sakau sau, štai dar išgersiu kavos (perskaitysiu paštą, pažiūrėsiu pro langą, patikrinsiu, ar neparašė kas iš feisbuko draugų, suvalgysiu sumuštinį, dar išgersiu kavos...), o tada jau imsiuosi darbo.
Atidėliojimas - viena iš didžiausių kliūčių, siekiant tikslų. O užrašas ant servetėlių laikiklio teigia, kad  tai - nauda! Taip, tai nauda mūsų tingėjimui, begaliniam atidėliojimui, po jų užplaukiantiems nusivylimui ir saviplakai. Taip, taip! Noriu kažką keisti, ir net žinau, ką.  Tuoj, tuoj pajudėsiu pirmyn... Tik dar išgersiu puodelį kavos.
Kaip galima padėti sau "atplėšti sėdynę nuo sofos"
Kiekviename žmoguje tokiais atvejais vyksta vidinė kova tarp noro veikti, artėjant prie tikslo, iš vienos pusės, ir noro... neveikti ar užsiimti pašaliniais reikalais, iš kitos pusės. Tokiu būdu pasireiškia viena kitai prieštaraujančių psichikos dalių kova.  Šių dalių sutaikymui integraliniame neuroprogramavime naudojama psichotechnika "Vidinio pasipriešinimo likvidavimas".  Kaip ją atlikti, pateikiu žemiau.
Iškelkite savo rankas delnais į viršų taip, tarsi ant kiekvienos laikytumėte po lėkštę.
Pajuskite, kurioje kūno dalyje juntate pasipriešinimą ir leiskite jam nuslysti į vieną iš Jūsų delnų. Pažaiskite su savo vaizduote ir nustatykite jo (pasipriešinimo) formą, spalvą, konsistencija, dydį. Gal pavyks pajusti netgi pasipriešinimo svorį delne?
Dabar vėl sutelkite dėmesį į save ir pajauskite veržlumą, norą veikti. Atradę jį, leiskite jam nuslysti į kitą delną ir vėl pažaiskite su savo vaizduotę: pajauskite ir pamatykit formą, spalvą, konsistencija, dydį ir svorį.
Dabar suglauskite delnus, sumaišykite abi dalis, pamėtykite tai ant vieno, tai ant kito delno, kad jos susilietų, atlikite tai keletą kartų, kaskart patikrindami, kaip keičiasi pojūčiai. Kai pajausite, kad abi dalys susimaišė ir susiliejo, sustokite. Laikydami delnus kartu, pažiūrėkite, kas išėjo.
Jeigu tai, ką išvydote, Jums patinka ir tinka, įsileiskite tai į save – ten, kur pačios rankos judės ar pajusite impulsą. Jeigu tai, ką išvydote, jums nepatiko, vėl perkelkite tą mišinį į vieną iš delnų ir pakartokite nuo 2 iki 5 žingsnio procesą tiek kartų, kol rezultatas Jus tenkins. Taip būna gan retai, bet pasitaiko.
Rezultatas Jums turi patikti visu 100 %, todėl jei bent kiek abejojate, pakartokite techniką. Jeigu norisi 10 iš 10, o išėjo tik 8, pagalvokite, ką norėtųsi pakeisti, kad Jus rezultatas visiškai tenkintų. Ką norisi sustiprinti, padidinti? Matosi tamsios dėmės? Išnaikinkite jas. (Tai Jūsų  kūrinys ir tik Jūsų pačių valioje padaryti jį maksimaliai patrauklų. Žaiskite su šiuo vaizdiniu tol, kol pajusite norą įsileisti jį į save, tik tuomet padarykite tai.)

Niekaip neprisiruošdama parašyti šiandieninio straipsnelio pasinaudojau aprašytu būdu.  Mano stabdančioji dalis buvo pilkas  minkštas, lengvai tąsios masės rutuliukas.  Skatinančioji dalis, pasirodžiusi ant dešinio delno, buvo šviečianti geltona saulutė.  Suliejus dalis pasirodė ryškus kvepiantis mandarinas, kurį aš ėmiau ir "suvalgiau".  Akyse prašviesėjo, kavos puodelis pritūpė šalia kompiuterio, o pirštai ėmė šokinėti klaviatūros langeliais. 
Padėjusi paskutinį tašką, su malonumu sau nusišypsojau. O dabar einu plauti puodelio.
Linga
Psichologas padės! Paslaugos. Kontaktai


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą