2016 m. lapkričio 5 d., šeštadienis

Mažas vaikas ir televizorius - kaip išvengti neigiamos įtakos


Laba diena, auginame pusantrų metų sūnų ir kuo toliau, tuo labiau aštrėja leidimo/neleidimo žiūrėti televizorių klausimas. Patys beveik jo nežiūrime, pirmaisiais savo gyvenimo metais jo įjungto nematė ir sūnus.
Su išdygusiais pirmaisiais dantukais iškilo poreikis juos valyti. Tai sūnui keldavo didelį nepasitenkinimą ir nesutikimą. Po mėginimų tai daryti įvairiausiais būdais, šepetukais ir pan., pabandėm įjungę televizorių (tik gerietišką animaciją). Nuo to laiko dantų valymas - vienas mėgiamiausių sūnaus užsiėmimų :) Daugiau įjungto televizoriaus faktiškai nemato.


Artėjant vedimo į darželį laikui pradeda kilti klausimas, kaip apskritai elgtis dėl televizoriaus. Mūsų manymu yra labai daug, agresyvių ir nelabai tinkamų animacinių filmukų, kurių iš vienos pusės nelabai norisi leisti žiūrėti, dėl juose rodomo smurto, o iš kitos pusės nuogąstauji, ar nebus sūnui sunku adaptuojantis prie bendraamžių. Pavyzdžiui, kai visi bėgios "spidermenais", o tavo sūnus neturės "žalio" supratimo, kas jis toks.

Kaip elgtis tokiais atvejais, kai iš vienos pusės nori apsaugoti vaiką nuo žalingų pramoginių produktų (TV, interneto kanalais), o iš kitos neapsunkinti jo socializacijos bendraamžių tarpe.

Iš anksto dėkui už atsakymą!

Gražios dienos!

Marius  



Ačiū, Mariau, už aktualią temą.  Gal ne visiems skaitytojams aišku, ko čia nerimauja „keistuolis“  tėvelis, todėl tuo pačiu priminkim, kokią žalą ikimokyklinukams daro televizoriaus žiūrėjimas.
Amerikiečių autorius  Dž.A.Vilkinsas savo knygoje „Atpraskite nuo televizoriaus“ pateikia duomenis, kad TV per valandą parodo 9 smurto aktus, o vienai vaikiško multfilmo valandai tenka net 21 smurto aktas.  Tokiu būdu 14 metų tipinis amerikiečių  vaikas jau būna matęs 11000 (vienuolika tūkstančių!) nužudymų.  Statistiniai duomenys pas mus tikriausiai būtų panašūs. Aš pritardama Mariui dar pridurčiau, kad ir vaikiškuose filmukuose būna apstu  smurto (pvz. „Tomas ir Džeris“ , Pokemonai“ ir kt.) Vaikai yra imlūs tam, ką mato,  ir taip išmoksta agresyvaus elgesio.
Jaunesnieji ikimokyklinukai (iki 4 metų) visa, kas rodoma TV ekranuose, priima už teisybę.  Šiuo laikotarpiu jie intensyviai aiškinasi, kaip funkcionuoja  pasaulis.  Ir ką sužino?  Kad pasaulyje gyventi yra nesaugu.  Kad dėl išlikimo reikia kovoti.  Ir šios nuostatos užsifiksuoja pasąmonėje, nes tokio amžiaus vaikai dar neturi mąstymo įgūdžių.
Prisiminkime, kad vienas iš bazinių sėkmingų žmonių įsitikinimų yra „Pasaulis yra OK“* , kur OK – viskas gerai (mažai, labai mažai žmonių apskritai turi tokią nuostatą).  Suprasdami tai, tikrai nesijuoksime iš tokių tėvelių, kaip jūs, Mariau, rūpinimosi, kad vaikai kuo mažiau žiūrėtų TV. Nuo kūdikystės stebimos smurto scenos ne tik didina vaikų baimes ir/ar agresyvumą, stabdo vystymąsi,  bet ir turi neigiamos  įtakos tolesniam jų gyvenimui.
 TV  žiūrėjimas yra patogus daugumai tėvelių, nes priverčia vaikus tylėti, tačiau būtent  tai slopina jų kalbos vystymąsi, mąstymą.    Pastebėta, kad televizorinukai praranda domėjimąsi kūrybiškais žaidimais, mažiau juda, o tai įtakoja vangų kūrybinių gebėjimų, intelekto vystymąsi.
O dabar grįžkime prie laiško.  Jūs,  Mariau,  visa tai suprantate  ir sąmoningai pirmaisiais vaiko metais neleidote jam  žiūrėti  televizoriaus.  O ir dabar savo sūneliui parenkate gražius filmukus.   Teisingai darote. Kita vertus, nuogąstaujate, kad vaikui, nemačiusiam populiariųjų filmukų, gali būti sunku bendrauti su kitais vaikais darželyje. 
Prisiminkim, kad iki 4 metų vaikai paprastai nežaidžia bendrų žaidimų.  Net ir darželyje , būdami kartu, jie žaidžia po vieną. Tik vėliau vis svarbesnė taps bendra veikla su kitais vaikais.  Jei šiuo metu iškils klausimas apie jam nežinomą  tarp kitų  vaikų populiarų herojų, jau bus galima kartu pažiūrėti  ir „ne tokį gerą“ filmuką.  Po to aptarsite, ką matėte, kas buvo svarbu ir reikšminga.  Raginsite vaiką reikšti savo nuomonę ir vertinti matytus veikėjus bei  jų veiksmus.   Svarbu, kad vaikas mokysis vertinti.  Tai pravers jam ateityje.
Be to jūs galite ieškoti ir surasti kitus tėvelius bendraminčius ir kartu organizuoti renginius, kuriuose dalyvausite su vaikais.  Čia jūsų mažylis bus tarp tokių pat, kaip ir jis, gyvenančių be televizorinio smurto.  Jei esate aktyvus ir jums rūpi, kokioje visuomenėje gyvens jūsų vaikai, galite ieškoti būdų, kaip įtakoti TV redakcijas, kad rodytų „gerietiškus“ filmus. Kai rūpi, sugalvoti galima daug ką. Net jei  ne viskas šimtu procentu pavyks, taip kaip norėtųsi. Tačiau ir tos nedidelės pergalės bus svarbios.  Ir jums, ir jūsų vaikui. 
Sėkmės auginant sėkmingą ir laimingą Žmogų!
*Nustatyta, kad pagrindinės sėkmingų žmonių nuostatos yra keturios: 1) aš esu OK, 2) kiti yra OK, 3) pasaulis yra OK, 4)Dievas yra OK.
Linga
Psichologas padės! Paslaugos. Kontaktai

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą