2016 m. lapkričio 5 d., šeštadienis

Žmogaus įsitikinimai yra savaime išsipildančios pranašystės

Arūno Maniušio nuotr.
Tikriausiai jau girdėjote posakį, kad įsitikinimai yra savaime išsipildančios pranašystės.  kaip tai gali būti?  Panagrinėkim gyvenimišką pavyzdį.

Tarkim, moteris ilgai ir skaudžiai pergyveno dėl išsiskyrimo su vyru, kuris ją netikėtai paliko, išeidamas pas kitą.  Galbūt tai jau ne pirma išdavystė, kurią jai teko patirti.  Moters pasąmonėje užsifiksuoja įsitikinimas, kad "visi vyrai yra ožiai, kuriems terūpi lakstyti paskui sijonus". 


Kaip toliau veiks šis įsitikinimas moters gyvenime?  Ogi paprastai.  Visuose vyruose moteris matys tik "ožius".  Beje, tokio tipo vyrus ji pirmiausia ir pastebės.  Netgi dar daugiau - jai neegzistuos mylintys, ištikimi, rūpestingi stipriosios lyties atstovai.  Kodėl?  Todėl, kad įsitikinimas - savotiška požiūrio linzė, neleidžianti kitokių vyrų pamatyti.

Sakykim, įvyko stebuklas, ir ši moteris sutiko tikrai gerą vyrą.  Kaip ji su juo elgsis?  Nesąmoningai ji lauks, kol naujajame jos drauge ims reikštis "ožiškumas".  Ji ne tik lauks, bet netgi savotiškai skatins netinkamos su ja elgesio pasireiškimui. Ir tada, kai vyras neapsikentęs ims elgtis, kaip jam paprastai nėra būdinga, moters pasąmonė triumfuos: "Aš taip ir žinojau!  Ir jis yra kaip visi vyrai - ožys!".

Sakykit, ar tokia moteris galės sėkmingai ištekėti?  Ne.  Jos svajonių vyrai (kokių pagal įsitikinimą nėra), gyvuos kažkur kituose, bet ne jos pasauliuose.  Norint sėkmingai ištekėti, jai būtina pakeisti taip vadinamą neekologišku įsitikinimą. 

Įsitikinimai yra pakankamai stiprūs savo užsifiksavime ir keičiasi nenoriai. Efektyviausia juo keisti specialių psichotechnologijų pagalba.

Ir dar pridursiu, kad įsitikinimai gali trukdyti ne tik susirasti sau tinkamą draugą(-ę), bet ir išreikšti ribojančią mintį apie pinigus, apie seksą, sveikatą, santykius su kitais, pasaulį ir kt.  Natūralu, kad taip apribotas žmogus negali pasiekti gerovės tose įsitikinimų apribotose gyvenimiškos veiklos srityse.

Linga
Psichologas padės! Paslaugos. Kontaktai

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą