2017 m. sausio 14 d., šeštadienis

Ar gimdyti keturiasdešimties?


Arūno Maniušio nuotr.
Man 40 metų, sūnui – 4 metai.  Susituokėm su vyru, kai man buvo 35-eri.  Ir jam, ir man tai buvo pirmoji santuoka.  Dabar pagalvoju apie antrą vaiką, bet kažkaip stabdo amžius. Kai pagalvoju, kad sūnus baigs mokyklą, o aš jau į pensiją ruošiuosi, kažkaip abejoju.  Žinau, kad artimieji nepalaikys.  Na, gal pritars vyras, nors jis kažkaip nieko nesako šiuo klausimu, toks abejingas, sakyčiau.  Žinau, kad ilgai svarstyti neturiu laiko.  Ką patartumėte?

Sveika,

Pasakoji, kad norėtum antro vaikučio, tačiau abejoji, nes tau jau 40 metų.  Įsivaizduoji, kad vaikui tapus pilnamečiu, tu būsi beveik pensijinio amžiaus, ir tai tave stabdo.

Patarimo neduosiu, nes vaiko išauginimo atsakomybę bet kokiu atveju reikės prisiimti tau su vyru, tad jums ir nuspręsti, kaip geriausia pasielgti.  Tačiau kviečiu apsvarstyti šį klausimą iš įvairių pusių.

Tėvų vaidmuo vaiko gyvenime

Vaiko  gyvenime mama gyvybiškai svarbi yra nėštumo laikotarpiu ir pirmaisiais 1,5 metų.  Mažylis dar nesuvokia, kad mama yra atskiras žmogus, o ne jis pats.  Atsiskyrimas įvyksta palaipsniui.

Nuo 1,5 metų vaiko gyvenime svarbiu tampa tėtis.  Jis leidžia vaikui pažinti pasaulį savarankiškai, reikiamu metu padeda įveikti kliūtis ir saugo nuo pavojų.  Toks požiūris skatina vaiko pasitikėjimą savimi ir nuo to priklausys, ar ateityje žmogutis taps vadovaujančiu ar paklūstančiu individu. 

Ketvirtaisiais gyvenimo metais vaikui svarbūs darosi kiti žmonės.  Tėvų vaidmuo yra padėti jam išmokti bendrauti.  8-13 metai – brendimo laikotarpis, kai tėvai padeda  vaikui tapti vyru ar moterimi.  Vėliau prasideda nepriklausomybės ir santykių su kitais žmonėmis amžius.  Geriausia, ką gali tėvai padaryti šiuo metu, tai suteikti vaikams laisvės, juos gerbti ir palaikyti.

Baigus mokyklą prasideda savarankiškas gyvenimas net ir tuo atveju, jei vaikai toliau mokosi. Tėvai turėtų nesikišti į jaunų žmonių gyvenimą, jų nereguliuoti, o leisti žmogui stiprėti, savarankiškai ieškant savo vietos visuomenėje.

Bendrais bruožais apžvelgėm vaiko raidos etapus. Toks yra natūralus žmogaus vystymasis, net jei tikrovėje dažnai matome visai kitokius tėvų ir vaikų santykius.  Tavo ir tavo vyro tapimas pensininkais natūraliai įsipaišytų į jauno žmogaus gyvenimą, jei suteiktumėt jam pakankamai laisvės ir nespaustumėt vykdyti kokių tai savo neįgyvendintų svajonių.

Kam reikalingas vaikas

Kitas dalykas, į kurį norėčiau atkreipti dėmesį, yra kvietimas susimąstyti, o kam tau reikalingas antras vaikas.  Klausimas jums gali skambėti grubiai, ir vis tik...  Mažas žmogus ateina į šį pasaulį tam, kad gyventų savo gyvenimą, o ne vykdytų tėvų lūkesčius. 

Su kuo gali būti susijęs tavo noras turėti dar vieną vaiką? Ką sau naudingo gausi su mažylio gimimu?  Kokias neišspręstas problemas jo atsiradimas padės tau išspręsti?  Ar dar vieno vaiko turėjimas padės tau pačiai augti ir tobulėti kaip žmogui?

O gal vaikutis tau reikalingas pilnai neišnaudoto motinystės potencialo realizacijai, prisilietimo prie dar vieno gyvenimo džiaugsmui, tavo kūrybiškumo ir  pedagoginių sugebėjimų pasireiškimui, šeimyninio gyvenimo pilnatvės pajautimui?  Tik šiuo atveju sakyčiau: gimdyk, nekreipdama dėmesio į savo amžių, mėgaukis savo gyvenimu ir augink laimingus vaikus.

Nežinau, kokie būtų tavo atsakymai, nežinau, kokį sprendimą priimsi, tačiau norisi tikėti, kad šie pasvarstymai tau buvo naudingi.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą