2017 m. sausio 5 d., ketvirtadienis

Kaip pakelti savivertę


Arūno Maniušio nuotr.
Savivertė – tai ne savęs paties koncepcija, apibrėžianti, kas aš esu ir koks aš esu.  Savivertė – tai žmogaus santykis su šia koncepcija.

Juk pažįstate daugybę žmonių, kurie, patys būdami visiškai žemo lygio, save vertina labai aukštai.  Tuo pačiu yra nemažiau žmonių, kurie turi visą pluoštą privalumų, tačiau savęs nevertina.

Yra daug būdų, kaip pakelti savivertę.  Čia pateiksiu vieną iš jų.


Prisimink situaciją, kai jauteisi nepilnavertis.  Tai gali būti tiek bendra būsena, tiek susijusi su kažkokia konkrečia situacija. Pajutai?

Suprojektuok savęs nepilnaverčio projekciją kurioje nors vietoje kambaryje.  Gali pasodinti savęs vaizdinį ant kėdės ar tiesiog pastatyti prieš save. Tarkim tu pasodinai jį ant kėdės. Pamatyk, kokiu būdu toje projekcijoje pasireiškia žema savivertė.  Galbūt matai save sukumpusį, paniurusį, nuleidusį akis ar pan.

Pirmas dalykas, kurį reikia atlikti – prisiminti kažką tokio, kas tau nepatiko, bet tu vis tiek tai priėmei.  Gal tai lietus, kuris prasidėjo labai nelaiku.  Gal įkyroka draugė.  Gal nuobodus pašnekovas.  Tu juos priėmei, nors nebuvai laimingas santykiuose su jais.

Prisimink priėmimo jausmą ir jo energiją nukreipk į savęs projekciją.  Pastebėsi kaip tavo vaizdinys darosi ryškesnis, didesnis, labiau priimtinas, malonesnis.  Ir tiems pasikeitimams įvykti užtenka minutės dviejų.


Antra – prisimink situaciją, kurioje tu jautei kažkam dėkingumą. Gal tas žmogus tau padėjo, o gal kažką svarbaus ir reikiamu metu tau davė. Įsivaizduok kad išimi iš savęs tavyje esantį dėkingumą, kuris gali pasireikšti kokia tai spalva, šviesa, kažkokiu vaizdiniu, ir perduok jį savo projekcijai, sėdinčiai ant kėdės. Pamatysi, kad tavo vaizdinys vėl keičiasi ir darosi vis patrauklesnis ir mielesnis.

Trečia – tavo gyvenime tikrai buvo situacijos, kai tu kažkuo tai gėrėjaisi ar net tai garbinai. Gal šie jausmai tave aplankė, pamačius didingą gamtos vaizdą, tarkim nuostabų saulėlydį.  O gal kūnu lakstė šiurpuliukai ir jautei begalinį žavėjimąsi, klausydamos tavo sielą iki gelmių palietusios muzikos.  O gal bažnyčioje tave aplankė šis jausmas, pajutus visa esybe Dievo didybę. 

Prisimink tą jausmą, įsivaizduok, kaip jį iškeli iš savęs, ir  perduok savo vaizdiniui, sėdinčiam ant kėdės. Perdavei?  Na, o jeigu dabar įvertintum jo savivertę nuo 0 iki 10, kokia ji būtų? Tikėtina, kad 8 ar daugiau.

Pakartodamas aukščiau išvardintus žingsnius, gali pakelti savo vaizdinio savivertę iki 10.  O tada belieka susigrąžinti savęs projekciją į save.  Kai tai padarysi, tikrai pajusi padidėjusią savivertę.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą