2017 m. sausio 18 d., trečiadienis

Kas padeda sukurti gerą reputaciją


Arūno Maniušio nuotr.
Pakalbėkime apie reputaciją. Reputacija yra viešoji nuomonė apie kokio tai asmens ypatybes.  Ji gali būti gera arba bloga.
Gera reputacija santykiuose su žmonėmis padeda pasiekti norimų tikslų lengviau ir paprasčiau.

Vieno tyrimo metu buvo stebėta, kaip dėstytojai vertina naujus studentus.  Pasirodo, kad įdėmiai studento jie klauso tik pradžioje. Atsakymus į kitus klausimus dėstytojai dažniausiai lengvai praleidžia pro ausis, pateikdami vertinimą pagal pirmą susidariusį įspūdį.

Jei studentas, atsakydamas į pirmą klausimą sugebėjo sudaryti dėstytojui protingo asmens įspūdį, tai gali būti tikras, kad į kitus klausimus gali atsakinėti atmestai, nes dėstytojas jo beveik ir nesiklausys.  O geras pažymys jau garantuotas.


Jei atsakymas į pirmą klausimą nepavyko, atstatyti gero studento reputaciją bus nelengva.

Beje, dėstytoją veikia ne tik studento atsakymas į pirmą klausimą, bet ir kitų dėstytojų vertinimai jo įskaitų knygelėje.  Jei ankstesni įvertinimai geri, tai tikėtina, kad dėstytojas taip pat įvertins studentą gerai.

Tokiu būdu studentas iš pradžių dirba įskaitų knygelei (kitaip sakant – reputacijai), o paskui įskaitų knygelė dirba jam.

Gyvenime niekas nerašo vertinimų, tačiau pirmo įspūdžio efektas veikia lygiai taip pat. Iš pradžių jūs įtakojate savo reputacijos sukūrimui, o paskui reputacija dirba jums.

Gerą reputaciją padeda sukurti susitarimų, pažadų vykdymas.  Jei jau kuo įsipareigojote prieš kitus žmones, tai būtinai tai įvykdykite.

Jei kitą apgausite, tam kartui gal ir išlošite, tačiau žmonės greitai pastebės nesąžiningumą, ir jūsų reputacija jų akyse bus sugadinta.

Tuo atveju, jei padarėte klaidą, o piktas žmogus ima  viešai apie tai skalambyti, išpūsdamas iš musės dramblį, geriausia išeitis būtų tiesiog paaiškinti, kas atsitiko dėl įvykusio nesusipratimo ir pateikti priemones, kurių imsitės, kad klaidą ištaisytumėte. 

Jei jūsų gera reputacija, dauguma žmonių patikės jumis.  Žinoma, bus ir tokių, kurie džiaugsis jūsų nesėkme.  Tačiau jūs ir neturite visiems patikti. 
Svarbiausia yra tai, kad išlaikytumėte aukštą savigarbą ir pasitikėjimą savimi. Jei save gerbsite, tai ir kiti jus gerbs.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą