2017 m. vasario 28 d., antradienis

Apie pasirinkimą arba nebūkime Buridano asilais


Ar esate girdėję apie Buridano asilą? Pirmą kartą apie jį išgirdau iš savo tėvelio. Jis labai gražiai papasakojo apie asilą, kuris niekaip negalėjo pasirinkti, ką ėsti pirmiau – kvepiantį šieną ar šviežiai nupjautą gardžiai kvepiančią žolę.  Negalėdamas pasirinkti, asilas nudvėsė iš bado.

Man buvo labai gaila asilo.  Niekaip negalėjau suprasti, kodėl jis negalėjo pirma suėsti šviežią žolę, nes ji greitai praras savo šviežumą, o tada jau imtis šieno.  O paskui juk dar galima išeiti į lauką, kur daug žolės, o  jei žiema, tai bent šakelių pagraužti. To užtektų išgyvenimui.  Juk taip kvaila mirti dėl nieko.

Aš galvojau, kad Buridanas – tai asilo vardas.  Tik gerokai vėliau sužinojau, kad filosofinis pasirinkimo paradoksas yra priskiriamas prancūzų mokslininkui Buridanui.

Esu tikra, kad panašioje situacijoje joks asilas nenumirs iš alkio, bet žmonėms pasirinkimo klausimas gali sukelti rimtų problemų.  Tokių, kad net geriau norisi mirti, nei pasirenkant išeitį padaryti klaidą.

Apie tai, kaip būna nelengva pasirinkti, yra sukurtas anekdotas.  Pas psichoterapeutą ateina žmogus ir skundžiasi didele įtampa, nemiga.  Psichoterapeutas ir klausia, kokį darbą jis dirba.  Tas atsakė, kad stovi prie konvejerio ir rūšiuoja mandarinus. „Ir tai jums sukelia tokią įtampą?“- perklausė specialistas.  Žmogus atsakė: „Žinoma! Juk man vis1 laik1 tenka daryti sprendimus: didelis, vidutinis ar mažas mandarinas.“

Iš tiesų, pasirinkimo sukuriama konfliktinė situacija yra normali.  Tačiau dažnai užmirštama, kad pasirinkti galima ne iš dviejų, o paprastai iš daugybės variantų.  Kelis variantus Buridano asilui, kaip matėte, sugalvojau aš dar būdama vaikas.  O variantų tai yra kur kas daugiau.

Tačiau dažnai žmogus bijo padaryti klaidą ir pasigailėti dėl priimto „neteisingo“ sprendimo. Tada jis priima sprendimą nedaryti jokio sprendimo.  Ir tampa Buridano asilu.

Bet koks sprendimo priėmimas gali tapti paprastu, jei priimsite save tokį, koks esate ir leisite sau klysti. Juk sprendimą priimate toje situacijoje, kokioje esate, su ta patirtimi, kurią užgyvenote tam momentui. Ir jei vėliau sprendimo rezultatai jūsų netenkins, tai reiškia, kad įgijote daugiau patirties ir ateityje galėsite priiminėti jau kitokius sprendimus.

Na, gerai, įsivaizduokim, kad priimti reikia labai atsakingą sprendimą. Skirtis ar nesiskirti.  Vesti ar nevesti.  Investuoti didelę pinigų sumą ar neinvestuoti. 

Beje, pastaruoju atveju, gali būti, kad jums trūksta papildomos informacijos, kurią galima sužinoti, kruopščiau ištyrinėjus situaciją.  O dėl santykių su kitu asmeniu tai pravartu būtų kreiptis pas psichoterapeutą.  Jis jums gatavo atsakymo neduos, bet leis geriau save pažinti, išmokti priimti save tokį, kokiu esate.  O tai jus įgalins priimti sau geriausią sprendimą.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą