2017 m. vasario 9 d., ketvirtadienis

Suprasti savo baimę ir ją prisijaukinti


Arūno Maniušio nuotr.
V. Levi knygoje „Baimės prijaukinimas“ radau suklasifikuotą baimių sąrašą.  Nusprendžiau jį išversti į lietuvių kalbą ir pateikti savo blogo skaitytojams. 

Gal nebebus taip baisu, jei rasit sąraše savo baimę.  Žinant, kad  esu toks ne vienas, bijantis bendrauti su kitos lyties atstovais (ar ko kito), nebebus taip liūdna, apmaudu, ir gal ir net ne taip baisu.



Gyvenimo baimės:

Baimė mirti, baimė gyventi, visko baimė, baimė be priežasties.




Mistinės-psichinės baimės:

Nužiūrėjimo, prakeiksmo, užkalbėjimų baimė, ritualų pažeidimo baimė, Dievo baimė, velnių baimė, įvairūs prietarai, baimė prarasti save, išeiti iš proto, savo minčių baimė, košmarų baimė, Iracionalios baimės (pvz. vaikų, senų žmonių, barzdos, ikonų, dangaus...)



Socialinės-vertinimo baimės:

Egzamino, viešo kalbėjimo baimė, baimė kalbėti su reikšmingais žmonėmis, baimė bendrauti su priešingos lyties atstovais, atsakomybės baimė, gėdos baimė, baimė būti blogu, negražiu, kaltu, pasirodyti silpnu, impotencijos baimė



Bendrosios būties baimės:

Baimė pasenti, vienatvės baimė, baimė dėl artimųjų gyvybės (ar gyvenimo), tamsos baimė, karo, stichinių nelaimų baimė



Likimo baimės:

Likimo baimė, pasirinkimo neturėjimo (ar mažo pasirinkimo turėjimo) baimė (pvz. profesijos, santuokos...), per didelio pasirinkimo galimybių baimė (laisvės vengimas), nežinomybės baimė, atsitiktinumų baimė...



Baimės, susijusios su erdve:

Atvirų erdvių baimė, uždarų erdvių baimė, aukščio baimė, judesių baimė...



Agresijos ir susidūrimo su stipresniais baimės:

Fizinės agresijos baimė 9prieš muštynes, prieš užpuolimą), psichinės agresijos baimė (šaukimo, chuliganizmo, pažeminimo...), žvilgsnio baimė, viršininkų baimė...



Priklausomybės baimės:

Baimė, netekti (arba pritrūkti) priklausomybės objekto ( maisto, pinigų, alkoholio, rūkalų, narkotikų, žmogaus...)



Kūniškosios baimės:

Skausmo baimė, kraujo baimė, vaistų leidimo baimė, dantų gydytojų baimė, baimė dėl sveikatos, ligų baimė, baimė susirgti vėžiu (ar kitomis ligomis), baimė, kad sustos širdis ir t.t.  Gyvūnų baimes taip pat galima čia priskirti.


Ar radote savo baimę?  Jei baimių keletas, pravartu įsižiūrėti, kas jose bendro. Kuo aiškiau bus suvokiama baimė, tuo paprasčiau bus ją prisijaukinti ir... nebebijoti bijoti. 

Jei patiems su baime susitvarkyti nepavyks, galima kreiptis pagalbos pas psichoterapeutą.  Su specialistu paprastai įgyti ramybę galima kur kas paprasčiau ir lengviau.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą