2017 m. balandžio 8 d., šeštadienis

Kas ant kito sako, tas ant savęs pasisako

Prisimenu, kaip vaikystėje, prasivardžiuojantiems vaikams šaukdavome: „Kas ant kito sako, tas ant savęs pasisako!”  Sušunki taip ir pasidarydavo lengviau.  Lyg nebūtum priėmęs tau siunčiamų nemalonių žodžių.

Ir tame buvo gili išmintis, kurią neretai užmirštame būdami suaugusiais. 

Juk iš tiesų, jei tave kitas vadina kvailiu, tai jis pats yra kvailas. Ir tai yra savaime aišku.  Tu irgi kai kuriose situacijose gali elgtis ne visada protingai, tačiau tai toli gražu ne pagrindas priimti sau kvailio žodžius.

Net ir tuo atveju, jei, tarkim, tave vadinantis kvailu, būtų teisus, tai jis pats būtų dvigubas kvailys – argi protingi žmonės bendrauja su kvailiais? Jei bendrauja, tai yra dvigubi kvailiai.

Užtenka paklausyti kito žmogaus, kaip jis koneveikia kitus, tai iškart ir gausi jo paties charakteristiką.  Deja, ji dažnai būna nelabai graži.  Natūralu, kad bendravimo su tokiais žmonėmis norisi išvengti.

Klausyk, kaip kalba kiti ir girdėk ne tik tai, ką jie sako apie kitus, bet ir tai, ką pasisako apie save.  Beje, pasistenk išgirsti ir tai, ką tu pats kalbi apie kitus.  Tai padės geriau pažinti save.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą