2017 m. gegužės 16 d., antradienis

Kodėl žmonės net ryte po miego jaučiasi pavargę


Šis reiškinys labiau paplitęs, nei mes manome.  O dėl to kaltas begalinis bėgimas ir skubėjimas.  Ne, ne - ne toks bėgimas, kai sportuodami kojomis matuojate stadiono ir parko, ar net bėgimo takelius.  Tai  nesibaigiantis kapanojimasis krūvoje darbų, kai įpusėjus vieną, tenka lėkti prie antro, ir neužilgus tą metus, bėgi gesinti gaisro trečiame ir ketvirtame.  Tada grįžti prie pirmo, bet jau skubina penktas.  Ir staiga prisimeni, kad toliau atidėlioti nebegalima prieš savaitę atidėtos užduoties sprendimo.

Jei tokia situacija darbe trunka savaitę dvi, tai sveikas organizmas su nemažu darbo krūviu dar gali susitvarkyti.  Bet jei tai tęsiasi mėnesiais ar net metais, žmogus ima perdegti.  Net savaitgaliai nebeatneša taip trokštamo atsipalaidavimo.  Net ir nakties miegas nebesuteikia poilsio.
Kodėl taip atsitinka?  Paaiškinimas paprastas: neužbaigti darbai sukuria vidinę įtampą, kuri nuslūgsta tik užbaigus pradėtą darbą.  Šią psichikos savybę pastebėjo  ir aprašė psichologė Zeigarnik, todėl ir dabar tai vadinama Zeigarnik efektu. Apie jį rašiau straipsnelyje „Zeigarnik efektas: neužbaigti darbai sukuria įtampą“.
Tad natūralu, kad nespėjus užbaigti darbo metu kelių darbų, įtampa išlieka net naktį miego metu, ir tada poilsis būna neefektyvus.  Tokiai situacijai tęsiantis, nuovargis kaupiasi, ir žmogus net ryte gali jaustis pavargęs.
Žinant rytinio nuovargio priežastis, reikia jas šalinti. Kaip?  Vienas iš efektyvių bet drastiškų būdų – mesti visus darbus ir išeiti atostogų bent porai savaičių.  Toks ilgas poilsio laikotarpis reikalingas užsilikusių nebaigtų darbų įtampos sumažinimui.
Padėti gali ir psichinės įtampos pakeitimas fizine įtampa.  Jei kojų negailėsite futbolo  aikštėje, minsite bėgimo takelius, prakaitą liesite su svarsčiais, visa tai padės vidinei įtampai atslūgti.  Po tokių fizinių krūvių miegosis geriau, ir ryte atsikelsite pailsėję.
Yra ir daugiau būdų, tačiau efektyviausias – susitvarkyti savo darbą taip, kad nereikėtų blaškytis tarp degančių uždavinių, o būtų galima dirbti nuosekliai ir ramiai.  Vargu, ar pavyks šimtu procentu visus darbus taip susidėlioti.  Netikėtų atvejų visada bus.  Tačiau situacija, kai didžiąją darbo laiko dalį galėsite skirti svarbiems bet neskubiems darbams, padės jums išlaikyti kokybišką miegą naktį ir aukštą darbingumą dieną.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą