2017 m. liepos 11 d., antradienis

Kaip pasakyti vaikui, kad tėvai skiriasi

Šis klausimas buvo užduotas prof. Sergejui Kovaliovui prieš vieną seminarą.  

-Sergejau Viktorovičiau, jūs sakėte, kad skiriasi vyras ir moteris, bet tėtis ir mama niekada neišsiskiria. Kaip paaiškinti 6 metų mergaitei, kad ji nepradėtų kompleksuoti, kodėl tėtis su mama negyvena kartu?

Ir štai koks buvo S. Kovaliovo atsakymas:

Paprastų paprasčiausiai nuo jos nieko neslėpkite. Galima pasakyti, kad: "Supranti, kadaise mes susijungėme. Mumyse yra dvi galimybės - tapti vyru ir žmona, kurie myli vienas kitą ir tapti tėčiu ir mama.  Tai štai, tapti vyru ir žmona mums nepavyko, bet būti tėčiu ir mama tikrai pavyks.  Aš garantuoju, kad padarysiu viską, kad pavyktų." 

Tarp kitko, mielos moterys, kad man nesiųstumėte idiotiškų laiškų, visiems laikams prisiminkite, išsikalkite ant akmens:
Jeigu vyras jums atšalo, tai jį reikia palaidoti.

Seminaro dalyvė įsiterpė su patikslinančiu klausimu:
- O jeigu tėtis turi tris vaikus nuo trijų žmonų, ir jis myli vaikus?..

Na ir kas, koks klausimas? Solovjovas turėjo aštuonis ar penkis vaikus, žodžiu sakant, turėjo daug vaikų, ir tikrai žinau, kad nuo trijų žmonų.  Ir nieko.  Normalu...

Todėl ir tokiu atveju nereikia daryti tragedijos iš to, kas yra. Baisiausias dalykas vaikui - paslapties, į kuriai jis nesugeba suteikti prasmę, atmosfera. Baisumas tame, kad gyvenime laimi tas, kas suteikia freimą.  Freimas - tai rėmai, prasminiai rėmai, suvokimo rėmai.

Pirmasis, kuris suteikė situacijai prasmę - tas ir laimi situaciją.  Todėl, jeigu jūs vaikui nepaaiškinsite to, kas vyksta tarp jūsų, jis gali interpretuoti savaip, arba pagal kaimynų Vitios ar Pašos nuomonę ir t.t., tuo labiau pagal kitos pusės nuomonę.

Todėl stenkitės būti sąžiningi.  Vaikai supranta viską, ir tai žino anksčiau, nei jūs pats.  Žino nesinaudodami intelektu, nes jie tai jaučia, suvokia empatiškai.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą